Brugbar Viden Om Rugbrød

09/10/2019 12:11
Billede: Canva

Noget af det nemmeste i verden er at lave en rugbrødsmad. Mange af os, der ofte er på farten, spiser masser af rugbrød. Det er nemlig både nemt at lave, nemt at have med, nemt at spise undervejs, og så er det oven i købet sundt! Eller er det? I denne artikel gennemgår vi de vigtigste ting, du skal vide om den folkekære rugbrødsmad.

Det mætter

Rugbrød er en helt naturlig del af en sund og nærende kost. Rugbrød er rigt på kerner og fibre, der sikrer et stabilt blodsukker og længerevarende mæthed. Det hjælper dig altså med at få en god og lang mæthedsfølelse, der holder dig fra søde sager og usundt mad.

Kalorier

En almindelige skive rugbrød indeholder cirka 100 kalorier. Er du sund, rask og rimeligt normalvægtig, så kan du altså sagtens spise 2-3 skiver rugbrød til frokost. Vil du gerne gå ned i vægt, så bør du måske holde dig til 2 skiver.

Franskbrød eller rugbrød?

Selvom brødet hedder rugbrød, så er det langt fra ensbetydende med, at det rent faktisk er rugbrød. Mange såkaldte “rugbrød” er nemlig fyldt med hvedemel, hvilket betyder, at det egentlig mere er franskbrød end rugbrød.

Pålæg

Når du vælger pålæg til dit rugbrød, så bør du først fremmest gå efter pålæg, der er rig på proteiner. Dette sikrer, at rugbrødsmaden gør dig mest muligt mæt. Dette kunne eksempelvis være fisk, æg eller hytteost.

Herudover bør du også tænke over at få rigeligt med sunde fedtstoffer, der eksempelvis kunne komme i form af pesto eller avocado. Dette gør at din rugbrødsmad giver din krop alt det, den har brug for, nemlig kulhydrat, fedt og protein.

Det gode valg

Rugbrød er ikke bare rugbrød, du skal vælge det med omtanke! Derfor skal du altid læse varedeklarationen, når du køber dit rugbrød. Gå efter en variant, der er rig på rugmel og har et minimum af hvedemel.

Herudover bør du også vælge et rugbrød, der indeholder masser af kerner og frø. Mange har fået den opfattelse, at man faktisk bør undgå for mange kerner, da det angiveligt skulle være en kilde til masser af fedt. Dette passer ikke!

At det skulle være usundt at spise masser af kerner i sit rugbrød er intet andet end en forældet myte, der intet har på sig.

Herudover kan du også vælge at gå hele planken ud, når det angår sundhed, ved at vælge et rugbrød, der er nøglehulsmærket. Nøglehulsmærket betyder ved rugbrød, at det indeholder en minimal mængde af salt og sukker.

Tak til Mondo Kaos
Vi takker Mondo Kaos for deres støtte i forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel. Hos Mondo Kaos kan du blandt andet købe vintage tøj.